Fysiologiske TestsIMG_20220813_125652_Bokeh__01
9 panel
IMG_20220624_133736_Bokeh
O2
IMG_20220801_155326_Bokeh (1)

FYSIOLOGISKE TESTS

 

En Fysiologisk Test er til dig, som ønsker at:


-> Øge din performance på cyklen, løb eller triatlon

-> Effektivisere din træning og opnå højere træningskvalitet

-> Viden om hvilken træning som passer lige præcis til dig - vi er alle unikke

-> Indblik i din arbejdsfysiologi

-> Øge din sundhed


Fysiologisk Test: Vores Fysiologiske Test laves i vores Performance LAB i Roskilde, hvor vi laver 5 individuelle tests på dig - ingen af dem er uoverkommelige eller ubehagelige.  Testene er:


1 - Måling af vejrtrækningsstyrke og dybde samt aktivering af mellemgulvet/diapragma

2 - Lungefunktionsundersøgelse/spirometri

3 - Arbejdstest med iltoptagelsesudstyr - Cardiopulmonary Exercise Test (CPET) 

4 - Styrketest

5 - Force-Velocity profil


Vi bruger testudstyr af højeste kvalitet og funktionalitet - udstyr som normalt kun findes på hospitaler og universiteter. Udstyret gør, at vi er i stand til at lave meget komplicerede tests og målinger på din krop, når du f.eks. sidder og træder på en cykel. Som specialister inden for Cardiopulmonary Exercise Testing (CPET), kan vi lave avancerede krydsanalyser på tværs af de 5 tests, og dermed er vi i stand til at se dine styrker og begrænsninger i din arbejdsfysiologi - altså hvad der styrker eller begrænser netop din performance. Vi kan altså se, hvad du skal træne for at øge din performance. Afhængig af hvilken disciplin du dyrker, så vil din performance bl.a. afhænge af:


- Kondital (VO2max)

- CO2-produktion og udåndingen heraf (affald din krop producerer)

- Syregrænser (ja, du har faktisk 2 stk - aerob tærskel og anaerob tærskel)

- Fedt- og kulhydratforbrænding

- Øjebliksbillede af din udholdenhed og formtop

- Lungekapacitet

- Vejrtrækningen (diaphragma, vejrtrækningsstyrke, maksimal liter pr. minut, vejrtrækningseffektiviteten, lungefunktion m.m.)

- Muskulær styrke

- Hjertets slagvolumen

- Muskulær hastighed ved forskellige belastninger


Ovenstående er blot en del af, hvad vi måler i en Fysiologisk Test. Men vigtigst er, at vi sammensætter alt data og analyserer, hvilken... eller hvilke som begrænser din performance. Når du kender svaret på din begrænsning, så ved du også, hvad du skal træne for at blive endnu hurtigere.


Puls- og wattzoner: Det er efterhånden ganske anerkendt og veldokumenteret, at laboratorium test med CPET udstyr er den mest præcist måde at fastlægge dine individuelle arbejdszoner. KUN med testudstyr (CPET) hvor der er en O2 og en CO2 måleenhed, kan man måle og fastlægge dine puls- og wattzoner. Alle andre metoder som laktat, FTP-test, Borg, MAX-puls, Critical Power og mange flere er kun til estimering, og indeholder typisk stor fejlmargin. 

Vores CPET udstyr måler med medicinsk nøjagtighed din produktion af CO2. I en arbejdstest (ramp-test) vil din krop ændre forholdet i din CO2-produktion 2 gange - disse punkter er dine 2 syregrænser (aerob og anaerob tærskel).

Uanset om du arbejder med 3, 5, 6, 7 eller 8 puls- og wattzoner, så skal zonerne afspejle netop disse to knækpunkter i CO2-produktionen. Kender du dine HELT præcise puls- og wattzoner, så vil din træning også blive mere præcis og langt mere effektiv - fordi du rammer din fysiologi HELT præcist.


Konditest: Konditesten er en mere simpel test end den Fysiologiske Test. Den tager kun 1 time, og indeholder kun arbejdstesten med iltoptagelsesudstyr. Vil du blot have målt dine puls- og wattzoner, VO2max og kondital eller måske kende din fedtforbrænding, så kan Konditesten være tilstrækkelig. 

Vil du have målt din krops sundhed og kende din FitnessAge, så kan du muligvis også nøjes med Konditesten.

Der er dog ingen eller minimal rådgivning i en Konditest.


Priser:

Fysiologisk Test: 2.000 kr. (varighed 2 timer)

Konditest: 1.200 kr. (varighed 1 time)Kondital (VO2max)

Kroppen har brug for ilt (O2) for at kunne fungere. Når musklerne aktiveres, kræver de mere ilt. Jo mere du aktiverer musklerne des mere ilt kræves der. VO2max er der, hvor din krop ikke kan optage mere ilt. Lidt overfladisk kan man sige, at din tophastighed hænger sammen med din maksimale iltoptagelse (VO2max). Der er delte meninger om, hvorvidt VO2max kan trænes, eller om den er genetisk bestemt. Videnskaben sige, at VO2max kan trænes op til dit genetiske potentiale. Ligeledes er vi absolut ikke i tvivl om, at din VO2max kan trænes til at blive højere - fordi vi har gjort det på utallige atleter.


Udholdenhed

I mange udholdenheds-discipliner afhænger din performance og dit resultat dog ikke kun af din VO2max. Ved at have en god udholdenhed, vil man kunne holde en meget høj intensitet i lang tid - hvilket kan være afgørende i længere discipliner. F.eks. hjælper det ikke noget, at have en høj VO2max, hvis man enten har brugt alt sit brændstof eller har massiv "syre" og affaldsstoffer i kroppen. Cykelløb i bjergene som LaMarmotte eller langdistance triatlon som Ironman er eksempler på discipliner, hvor udholdenhed er vigtigere end VO2max.

Kombinationen af høj VO2max og stor udholdenhed er selvfølgelig at foretrække.

Vi kan måle din udholdenhed - mangler du udholdenhed for at kunne cykle med på de lange ture, eller mangler du power til spurten i de lange og hårde cykelløb?


Din sundhed og FitnessAge

Fitness Age fortæller på en målt og videnskabelig måde, hvilken alder din arbejdsfysiologi svarer til. Sagt med lidt andre ord - hvilken alder har din hjerte-, lunge- og muskelfunktion. 

Testen giver god mening, hvis du vil begynde på en livstilsændring og ønsker en reference eller et udgangspunkt. Tilsvarende giver den også god mening, hvis du i forvejen er i god form, men bare ønsker at finde ud af, hvor sund du egentlig er og hvor "ung" din krop er.